Proiect DIY de weekend: unitate de compost

4 Comments
compost

Compostul este cel mai important supliment pe care îl putem oferi grădinii și plantelor noastre. Este o modalitate simplă de a adăuga humus bogat în nutrienți în gazon sau grădină sau ghivece, care ajută la creșterea plantelor și redă vitalitatea solului epuizat. Este gratuit, ușor de făcut și ideal pentru mediu. Crearea compostului este partea ușoară… organizarea unității de compost este partea mai complexă. Așa că astăzi îți voi arăta câteva idei de cutii pentru compost, pe care le poți face singur, cu minim de efort.

O opțiune accesibilă pentru oricine își dorește o unitate permanentă pentru compost, dar nu caută să cheltuiască mulți bani, este să își creeze una din resturi.

Necesar:

      • Paleți sau resturi de cherestea, lemn sau Osb
      • negrese/autoforante 25mm

Scule necesare:

Unități de compost dedicate

Coș Bokashi Organko 1 pentru compostarea resturilor organice

compost

Bokashi Organko este un coș pentru reciclarea selectivă a deșeurilor organice din gospodărie sau din apartament, ce permite transformarea lor în bază pentru compost, fără miros neplăcut și cu un efort minim. Este primul pas spre compostare eficientă.

Coșul folosește metoda bokashi, un sistem de compostare a resturilor organice bazat pe fermentare în mediu anaerob, realizat cu ajutorul acestui recipient cu două compartimente interne și microorganismelor benefice prezente în acceleratorul de compost.

Unitate de compost tip clopot

Întreabă la primăria de care aparții dacă nu sunt distribuite, gratuit, clopote de compost.

 

Unitate de compost DIY

compost

Unitate de compost din paleți

Această metodă folosește paleți de lemn pentru cadru și niște feronerie pentru a menține totul împreună. Este destul de ușor să găsești paleți gratuit, ceea ce face din aceasta o modalitate ieftină de compostare.

Este foarte ușor de construit, deoarece paleții sunt deja asamblați, așa că trebuie doar să uniți patru dintre ei pentru a face o cutie pentru compost. Aceasta este una dintre cele mai ușoare și probabil cele mai puțin costisitoare unități de compost pe care ai putea-o construi.

Unitate de compost din resturi de cherestea, lemn sau Osb

O variantă la fel de ieftină ca cea din paleți, dar care înseamnă ceva mai multă muncă, este unitatea de compost din resturi de cherestea, lemn sau Osb.

compost

Poți folosi cherestea veche, bucăți mai mari de lemn sau resturi de Osb pentru amenajarea unui țarc pentru compost. Este un proces destul de simplu să le pui pe toate împreună, deoarece nu e nevoie de un proiect complex. Tu alegi cum așezi bucățile de cherestea și lemn, scân

compost

durile și Osb-ul în așa fel încât să poți aduna resturile vegetale în interior. . Poți tăia cu fierăstrăul bucățile prea mari, să le aduci la dimensiunea de care ai nevoie, iar apoi să le prinzi între ele cu autofiletanta. În plus, pe măsură ce se umple, dacă ai nevoie, poți ridica pereții mai sus, adăugând noi scânduri și bucăți de cherestea și Osb.

Dacă dorești, poți face și un capac de lemn cu balamale, care este suficient de robust pentru a ține animalele la distanță, să nu caute în compost.

Cum se folosește unitatea de compost

Crearea de compost (compostarea) înseamnă pur și simplu descompunerea materialelor organice în sol bogat în nutrienți, care apoi este răspândit în zonele pe care vrem să creștem plante, gazon, pomi. De asemenea, permite eliminarea deșeurilor vegetale fără a le arunca la gunoi: iarbă, frunze (cu excepția frunzelor și cojilor de nuc, care conțin iod și juglonă dăunătoare plantelor), buruieni (fără semințe mature, altfel vor năpădi grădina îngrășată cu compost), resturi de fructe și legume, boabe (fierte și nefierte – orez, orz, grâu etc.), condimente vechi, produse de brutărie vechi, coji de ouă, materiale lemnoase mărunțite, paie, plante și pliculețe de ceai, zaț și filtre de cafea, hârtie, cenușă de lemn (în cantități moderate), gunoi de grajd, păr uman sau de animale, orice material biodegradabil care se descompune în câteva luni.

Nu se pun în compost oase, carne, pește, grăsimi, cărbune sau cenușă de cărbune, sticlă, pietre, metal, plastic, plante tratate chimic ori afectate de ciuperci sau boli ce pot fi transmise noilor plante. Cenușa din lemn este un îngrășământ natural în sine, care, în plus, omoară dăunătorii din sol și poate fi folosită cu moderație direct în grădină.

Realizarea compostului nu costă şi nu produce mirosuri neplăcute dacă este făcut corect. El înlocuiește cu succes îngrășămintele chimice și păstrează gustul natural al produselor agricole.

Găsește un loc potrivit pentru unitatea de compost

Așează unitatea de compost într-o zonă umbrită, ceva mai departe de casă (în mod normal nu ar trebui să miroasă urât, dar vara fermentația e mai rapidă și nu se știe ce animăluțe și insecte atrag resturile acolo). Asigură-te că nu este în plin soare, căci compostul se va usca și resturile nu se vor degrada. Am găsit locul perfect în livadă, compostoarele tip clopot sunt la baza unui cais, deci au umbră din plin, iar unitatea de compost din resturi de lemn este la umbra moșmonului, aproape de zona dedicată grădinăritului, pentru a fi ușor de împrăștiat pământul cu humus prin grădină – discret și convenabil (din moment ce reciclăm deja în acest fel de câțiva ani.

Creează baza maro

Puneți frunze uscate sau crengi pe fundul unității de compost, aproximativ 1/8 – 1/4. Poți vedea compostul ca pe straturi de „maro” (frunze moarte, crenguțe etc.) și „verde” (deșeuri alimentare, iarbă tăiată etc.), așa că acest pas reprezintă începutul stratului maro.

Pune pământ deasupra frunzelor sau crengilor până când unitatea este plină până la jumătate. Poți folosi pământ din curte, dar la fel de bine poți cumpăra și o pungă de pământ universal dacă este necesar. Nu trebuie obligatoriu să ai râme în pământ.

Aruncă resturi de mâncare!

Acum începe să adaugi stratul „verde!” Aruncă înăuntru resturile de mâncare sau hârtie pe care vrei să le compostezi!

Amestecă straturile

Amestecă puțin compostul (foarte puțin, în cazul nostru) cu o lopată sau un băț, asigurându-te că se combină straturile.

Umezește-l!

Pulverizează cu apă călduță până când este umed, dar nu băltește apa. Prea multă apă poate face compostul să înceapă să miroasă urât.

Când este compostul gata de folosit?

Timpul depinde de dimensiunea unității de compost și de cât de recent ai adăugat material organic nou. În general este gata în 6-12 luni, este închis la culoare şi cu miros de pământ. Dacă se folosește pentru plantele deja răsărite, el este utilizabil chiar dacă mai conține componente nedescompuse. Aplicat în perioada de însămânțare, se folosește doar stratul  bine descompus întrucât, dacă perioada de descompunere nu s-a finalizat, microorganismele încă active pot ataca seminţele încolţite. Se poate accelera procesul de descompunere prin udarea și acoperirea compostului sau afânarea lui periodică.

Câteva semne cheie că este gata de folosit sunt:

      • toate materialele compostabile s-au degradat (nicio urmă vizibilă în forma sa originală)
      • are un miros „pământos” sau asemănător pământului reavăn (nu are miros acid sau acru)
      • nu mai produce căldură (ar trebui să se simtă aproximativ la aceeași temperatură cu aerul)
      • este închis la culoare și sfărâmicios, nu umed sau conglomerat

Odată ce este gata, compostul rezultat poate fi folosit ca mulci sau pământ pentru ghivece și poate fi, de asemenea, împrăștiat peste iarbă ca îngrășământ de gazon. Nu uita să păstrezi cel puțin 1/3 din el pentru a continua procesul de compostare. De asemenea, poate vrei să creezi o a doua unitate de compost în care să arunci resturile alimentare în timp ce primul compostor trece prin etapele de descompunere până la compostul finit.

Pare destul de ușor, nu? Și toată treaba nu ar trebui să te coste mai mult de câțiva zeci de lei.

Distribuie


4 thoughts on “Proiect DIY de weekend: unitate de compost”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *