Udarea gazonului
Udarea gazonului este în mod normal o alegere, nu o necesitate. Spre deosebire de majoritatea altor plante, iarba intră într-o stare de repaus atunci când umiditatea atinge niveluri critice, reluându-și creșterea odată ce apa devine din nou disponibilă. Doar că, în condițiile actuale de caniculă, ne dorim cu atât mai mult să avem un gazon verde, fraged, pe care să călcăm seara, când valul de căldură se lasă. Asta chiar dacă în astfel de condiții ar trebui să pledăm pentru o utilizare mai rațională a apei și reducerea costurilor cu consumul de apă.
Cât de des udăm gazonul
Udăm iarba atunci când gazonul ne cere, nu după un plan arbitrar. Tipul de sol, tipul de iarbă, expunerea la soare și vânt sunt doar câțiva dintre factorii care vor determina cât de des trebuie udat gazonul. De asemenea, este de la sine înțeles că un gazon fertilizat corespunzător va tolera condițiile uscate mai bine decât unul fără niveluri adecvate de nutrienți. Acest lucru ar putea însemna că unele peluze necesită udare o dată pe săptămână, în timp ce altele au nevoie de apă doar o dată pe lună în exact aceleași condiții meteorologice.
Primul semn pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când gazonul începe să sufere este schimbarea culorii acestuia, gazonul devine tern pe măsură ce nivelul de umiditate scade. În plus, gazonul își va pierde „frăgezimea” și amprentele picioarelor rămân în gazon atunci când, în mod normal, iarba ar trebui să revină la forma normală.
Totuși, dacă gazonul a început să devină maro, ai depășit cu mult punctul de udare și poate fi mai bine să lași gazonul să intre în stare latentă, să se regenereze singur ulterior!
Testarea umidității
Un indicator bun al umidității din gazon este cât de ușor este să împingi o șurubelniță de 15cm în pământ. Udă o zonă mică (un metru pătrat) încet și ușor timp de câteva ore, astfel încât să fie cât de umed este posibil. Șurubelnița ar trebui să se înfigă în pământ foarte ușor. Apoi verifică restul gazonului; jumătate de șurubelniță indică umiditate bună, dar 4-5cm cu rezistență indică sol uscat și nevoie de mai multă hidratare.
Câtă apă
Udă bine și consistent de fiecare dată când ai ocazia – cel puțin 1cm pentru solurile argiloase și (2.5cm) pentru solurile nisipoase. Poți verifica stratul de apă plasând câteva recipiente cu laturi drepte (cutiile goale de vopsea sunt ideale) în zona stropitoarelor pentru a prinde puțină apă. Dacă cronometezi procesul până când există cantitatea necesară de apă în recipient, vei ști cât timp să uzi de fiecare dată.
O metodă de a te asigura că oferi suficientă apă de fiecare dată, poți folosi un programator atașat direct la robinet. Astfel, udarea gazonului se va face automat la orele prestabilite de tine, pentru cât timp dorești tu să funcționeze efectiv.
Alegerea mea este un programator disponibil în kitul de picurare cu programare, de la Ronex’s. Este ușor de programat și fiabil. Banda de picurare este excelentă pentru udarea florilor sau legumelor.
Când să udăm gazonul
Dimineața devreme este cel mai bun moment pentru a uda iarba. Udarea ierbii în timpul zilei, de preferință la răsărit, când totul este mai răcoros, va asigura o absorbție optimă a apei. Udarea ierbii noaptea sau mai târziu pe parcursul zilei – în special dacă este multă lumină, aer cald și bate puțin vântul – înseamnă că vântul și căldura soarelui și a solului vor priva iarba de o hidratare bună. Este mai puțin probabil ca apa să se evapore în lumina scăzută și temperatura mai redusă de dimineață, așa că astfel nici nu e nevoie să consumi atât de multă apă. Dacă uzi gazonul în zori, îi oferi apei șansa de a ajunge la rădăcini și de a fi utilizată pe deplin.
Pentru a nu fi nevoie să îți începi ziua prea devreme, chiar dacă e tare fain să prinzi răsăritul, programarea orelor de pornire a udării gazonului și timpul efectiv de udare sunt soluția.
În acest caz, la kitul de picurare cu programare, de la Ronex’s am atașat un furtun și aspersor tip țăruș cu impuls metalic.
Udă semințele de iarbă puse în pământ de două ori pe zi pentru a le ajuta să prindă rădăcini
Semințele de iarbă necesită umiditate constantă și tind să crească cel mai bine la temperaturi cuprinse între 15°C și 20°C. Aceste condiții le ajută să germineze. În funcție de varietatea semințelor de iarbă plantate, germinația durează de la 5 până la 30 de zile. Dar toate aceste detalii sunt scrise pe sacii de semințe pentru gazon de către producător.
Scopul udării mai dese a semințelor de iarbă este de a menține 4cm de sol umed, dar nu băltind cu apă, tot timpul. Cantitatea potrivită de apă este crucială pentru a ajuta mugurii să prindă rădăcini. Insuficientă apă usucă vlăstarul și îl ucide, în timp ce prea multă apă poate bălti sau curge și spăla sămânța, creând zone cu iarbă prea deasă sau goale. În general, recomandarea este de a uda sămânța de iarbă de două ori pe zi timp de 5 – 10 minute, o dată dimineața și o dată după-amiaza, după ce a trecut cea mai caldă parte a zilei.
Udarea într-un val de caniculă
Căldura extremă poate stresa gazonul, așa că, în condiții foarte calde, gazonul are nevoie de mai multă hidratare. Specialiștii spun că udarea gazonului în timpul celei mai fierbinți părți a zilei va scădea considerabil temperatura solului și, deși nu va ajuta major la hidratarea firelor de iarbă, va permite plantelor să acceseze mai ușor apa și să se răcorească prin transpirație.
Consecințe ale udării incorecte
Udarea prea des, prea puțin sau la momentul nepotrivit al zilei promovează boli, favorizează apariția mușchiului, buruienilor, și înrădăcinarea superficială. Mai bine să nu uzi decât să uzi incorect! Udarea zilnică fără un plan și o analiză de nevoi poate fi cauza multor probleme cu gazonul.
Ar putea părea o soluție eficientă să setezi sistemul de aspersoare sau de irigare la cea mai înaltă opțiune și să uzi zona cât mai repede posibil, dar dacă udarea se face prea repede, aceasta ar putea să înceapă să se scurgă spre margini sau să băltească pe anumite zone, răpind gazonului posibilitatea de absorbție amplă și irosind apă în acest proces. Așa că fii cu ochii pe marginea gazonului pentru a te asigura că nu lași literalmente apă prețioasă să curgă pe canalul de scurgere, când ar putea ajuta iarba să crească.
Sol hidrofug
Uneori, solul devine foarte greu de rehidratat odată ce s-a uscat. Chiar dacă acest lucru s-ar putea datora fungilor, cum ar fi zone uscate în gazon altfel verde, utilizarea unui agent de umectare poate ajuta la penetrarea și reținerea apei în majoritatea situațiilor.
Gânduri de final
Cel mai bun moment pentru a uda iarba este dimineața devreme, ceea ce oferă apei timp să se absoarbă înainte de căldura amiezii și ajută la furnizarea de nutrienți și oxigen de care iarba are nevoie pentru a se dezvolta. Fă cercetări pentru a afla mai multe despre gazonul tău și despre tipul de iarbă căruia trebuie să-i oferi îngrijire. Înțelegerea nevoilor soiului de iarbă sau semințelor de iarbă te va ajuta să afli de câtă apă ai nevoie.
Asigură-te că uzi atent, ceea ce te va ajuta să gestionezi mai bine resursele de apă și va ajuta să crească gazonul. Ai grijă să eviți atât udarea excesivă, care poate împinge nutrienții esențiali departe de rădăcini, cât și udarea insuficientă, care poate crea zone uscate pe gazon.
Alte articole dedicate gazonului
Imagine cover:
- Creator: YinYang
- Drepturi de autor: YinYang
2 thoughts on “Udarea gazonului”