Când să tunzi gazonul pentru a-l păstra sănătos și aspectuos

0 Comments
tunderea gazonului gazon gazonul

Gazonul este cel mai frumos accesoriu al casei tale, o bijuterie verde care îți va bucura privirea și gâdila tălpile în fiecare zi de vară. Însă pentru a te bucura de un fir al ierbii fraged și verde smarald e nevoie să îl îngrijești temeinic.

Gazonul și calendarul de îngrijire

Calendarul de îngrijire și tundere a gazonului diferă însă în funcție de regiunea unde te afli, de specificul climatic al zonei. Adică gazonul din Baia Mare are un calendar de îngrijire și tundere diferit față de gazonul din Timișoara, care este din nou diferit față de cel din București sau Constanța. Dar totuși există câteva caracteristici comune, despre care vom vorbi în acest articol.

În cazul nostru, Timișoara se încadrează în climatul temperat continental moderat, caracteristic părții de sud-est a Depresiunii Panonice, cu unele influențe submediteraneene (varianta adriatică). Trăsăturile sale generale sunt marcate de diversitatea și neregularitatea proceselor atmosferice. Adică o zi nu seamănă cu alta. Ceea ce înseamnă că dacă te afli în altă zonă a țării, vei avea o diferență de o săptămână sau două primăvara și toamna, în plus sau în minus.

Martie

Creșterea ierbii începe, sunt primele semne ale primăverii, așa că poți începe să tai gazonul cu o tăietură înaltă pe înălțime, de preferință pe uscat, dacă este posibil; posibil să fie suficientă doar o singură cosire a ierbii pe întreaga lună.

Aprilie

Vremea este de obicei destul de capricioasă, cu temperature oscilante, zile foarte cald pentru specificul perioadei, urmate de zile foarte reci sau chiar îngheț, ceea ce înseamnă că iarba crește brusc și apoi stă latentă; frecvența tunderii ierbii crește la 2 săptămâni, apoi la 10 zile, ca spre finalul lunii să se poată ajunge la cosire săptămânală.

Mai și iunie

Iarba trebuie tunsă frecvent în această perioadă; săptămânal, dacă este posibil. De asemenea, se poate reduce înălțimea de tăiere, dar nu aș coborî sub 4 cm decât dacă plănuiți să plecați în vacanță și gazonul urmează să rămână neîngrijit mai mult timp, căci tăierea firului de iarbă foarte scurt implică mai multă muncă decât este necesar în mod normal.

Despre tunderea gazonului am mai discutat pe blog:

Iulie și august

  • Dacă vremea este uscată, creșterea ierbii va încetini, așa că tunderea gazonului se va face mai rar, poate o dată la două săptămâni;
  • Dacă este cald și uscat, creșterea ierbii va încetini, tunderea gazonului se va face mai rar, poate o dată la două săptămâni, dar cu o înălțime de cosire mai mare;
  • Dacă nivelul de umiditate este bun, regimul de cosire este similar cu cel din lunile mai și iunie.
  • Dacă plouă mult și nivelul de umiditate este foarte ridicat, iarba crește constant, ceea ce înseamnă că frecvența tunderii va crește și uneori va fi necesară chiar și cu iarba umedă.

Aici am povestit puțin și despre udarea gazonului:

Septembrie

Ploile de toamnă fac din sfârșitul lunii septembrie o perioadă bună de creștere a ierbii, așa că este necesar cositul mai frecvent. De asemenea, înălțimea de cosire poate fi scăzută, dar dacă gazonul este predispus la mușchi, se recomandă creșterea înălțimii de cosit, nu reducerea ei.

Octombrie

Tunderea ierbii aproape ia sfârșit, așa că se recomandă să ridici înălțimea de tăiere.

Noiembrie

Mai mult ca sigur ultima tăietură regulată a gazonului peste an. Dacă ai o mașină de tuns iarba rotativă, o poți folosi pe gazonul uscat pentru a aspira frunzele de toamnă.

Tot ce trebuie să știi pentru a cumpăra tipul potrivit de instrument de tuns iarba:

Gazonul iarna

În funcție de zona geografică și climatică în care te afli, s-ar putea să fie nevoie să faci o tundere ușoară a gazonului, mai mult cu scop decorativ și de igienă decât pentru utilizarea gazonului în sine. Nu tunde iarba când gazonul este înghețat sau dacă se anunță îngheț în 24 de ore de la tundere. Fi atent la viraje în această perioadă a anului, deoarece pot deteriora iarba.

Alegerea mea pentru instrumente de tuns gazonul

Zona cu gazon a curții noastre este de circa 1000mp, cu obstacole de evitat (piscină, pomi fructiferi etc.), fără denivelări. Datorită suprafeței destul de mari, înseamnă o acumulare mare de iarbă tăiată, pe care dorim să o compostăm, deci avem nevoie de un instrument de tăiat iarba cu autopropulsare, fără cablu, cu sac de colectare a ierbii și funcție de mulching. Deoarece curtea e împărțită în două zone cu utilitate diferită, avem nevoie de înălțime de tăiere ajustabilă.

Luând în considerare aceste criterii, alegerea cea mai potrivită pentru gazonul din curte (cca. 1000mp) a fost mașina de tuns iarba DAC 120xl 4 cp, 460 mm (h 25-65 mm)

  • lățime de tăiere: 46 cm
  • sac colector: 55 litri
  • tip motor: termic
  • alimentare: benzină
  • material carcasă: metal
  • diametru roți: 19,5cm față/27cm spate
  • înălțime minimă de tăiere: 2.5 cm
  • înălțime maximă de tăiere: 6.5 cm
  • reglaj înălțime de tăiere în 5 trepte, prin acționarea dispozitivului lateral situat la baza șasiului
  • tipul de propulsie: autopropulsie
  • funcție de colectare, evacuare în spate, evacuare în lateral și mulching
  • greutate: 30kg
  • depozitare ușoară și transport facil datorită sistemului ergonomic de pliere a mânerului și a sacului colector
Atât de ușor de folosit că până și un copil poate tăia gazonul cu ea!
Distribuie


One thought on “Când să tunzi gazonul pentru a-l păstra sănătos și aspectuos”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *