Cum alegi corect ușa de acces pentru animalele de companie

0 Comments
ușă de acces pentru animale de companie

Se consideră că animalele de companie ar fi mai rezistente la frig din cauza blănii, însă se pare că acest lucru nu este tocmai adevărat. La fel ca oamenii, câinii și pisicile sunt sensibile la degerături și hipotermie și ar trebui să beneficieze de un loc cald. Atunci când e frig, animalele de companie ar trebui să stea în casă. Cel puțin așa spun specialiștii. Pentru stăpânii de câini sau pisici care trăiesc la casă, au animale de companie ce dorm în casă, dar ies frecvent în curte, a folosi o ușă batantă (ușa de acces) pentru acestea poate fi soluția cea mai bună.

Aceasta le va da câinilor sau pisicilor posibilitatea de a sta și a se juca în curte, iar atunci când își doresc să se pună la adăpost, pot reveni în casa. Astfel, stăpânul nu trebuie să se oprească din ceea ce face pentru a da drumul animalului afară atunci când acesta vrea să-și facă nevoile sau înapoi înăuntru după aceea. O ușă de acces pentru animale este utilă și dacă locuiesc într-un apartament, iar animalul de companie are nevoie de acces pe balcon sau o încăpere retrasă la care se dorește a ține ușa închisă.

Tipuri de uși de acces pentru animalele de companie

  • ușa de acces batantă montată în foaie de ușă cu deschidere și închidere manuală
  • ușa de acces batantă montată în foaie de ușă cu deschidere și închidere automata
  • ușa de acces batantă montată în foaie de ușă cu deschidere și închidere pe baza detectării chipul RFID integrat în zgarda animalului de companie

Pentru cățelul nostru Yorkshire Terrier de dimensiune medie am ales o ușă Ferplast Swing 11, dotată cu un sistem special antivânt, ce protejează împotriva curenților de aer. Închiderea magnetică asigură o închidere deosebit de silențioasă. Clapeta poate fi instalată în uși de toate felurile, precum de lemn, metal și sticlă, sau chiar și în pereți de cărămidă și plase pentru insecte. Datorită sistemului cu 4 moduri de blocare avem mereu posibilitatea de a stabili exact în ce direcție se poate mișca animalul. Astfel, putem stabili dacă ușița rămâne complet închisă sau deschisă în ambele direcții ori dacă permitem doar intrarea sau ieșirea într-o singură direcție. Setările se realizează cu ajutorul unei mici manete, aflate pe ușă.

Recomand achiziția de pe Zooplus, unde ai 5% reducere la prima ta comandă folosind codul voucher BUNVENIT. Dacă folosești acest link de recomandare în timpul comenzii, vom primi amândoi un cadou!

Nu ne-am pus problema și nu luăm în considerare ușa de acces pentru ceilalți doi prăpădiți, Zuko (Cane Corso) și Apex (mix Ciobănesc mioritic). Dar mă gândesc serios pentru viitor, în caz de schimbări, la o ușă ce se deschide cu CIP, ca să evităm vizitele inopinante ale pisicilor ce ne-au adoptat.

Mărimea ușii de acces pentru animalele de companie

Odată ce ai decis ce tip de ușă pentru animale de companie vrei să cumperi, trebuie să te asiguri că alegi dimensiunea corectă. Măsurarea animalului de companie este crucială atunci când cumperi o ușă pentru el. Alegerea dimensiunii corecte determină cât de confortabil se poate mișca animalul de companie prin ușă, așa că este important să nu fie aleasă pe ghicite, ci educat.

Va trebui să ții cont de următoarele (prin marginile ușii mă refer la zona interioară a acesteia, raportat la interiorul ramei ușii de acces):

Lăţime: Lățimea ușii animalului de companie ar trebui să fie cu aproximativ 5cm mai mare decât cea mai lată parte a animalului de companie. O modalitate simplă de a estima (fără să măsori efectiv) este să faci niște teste de trecere lejeră a animalului de companie prin ușa deschisă (îl poți motiva cu o jucărie sau snacks-ul preferat); începe de la o deschidere mică și crește deschiderea ușii până când ți se pare că are spațiu suficient.

Înălțime: Partea superioară a ușii ar trebui să fie la cel puțin 2cm mai sus decât punctului cel mai înalt de pe spatele animalului de companie. Pune animalul să stea și măsoară distanța de la podea până la vârful greabănului (partea proeminentă a corpului unui animal patruped situată între ceafă și spate). Adaugă 5cm la acea înălțime, deoarece animalul de companie își va pleca în mod natural capul pentru a trece prin ușă, ridicându-și ușor spatele.

Treapta: „Treapta” este distanța de la sol până la marginea de jos a ușii animalului de companie – zona peste care animalul trebuie să treacă pentru a folosi ușa. Pentru o utilizare facilă, înălțimea treptei nu trebuie să depășească niciodată o treime din înălțimea animalului de companie.

Atenție la vârsta animalului de companie, de exemplu un animal de companie în vârstă nu va avea aceeași flexibilitate ca unul tânăr să treacă peste o treaptă mai înaltă, așa că poziționarea ușii de acces în partea de jos ar trebui să țină cont și de acest aspect. Același avertisment și pentru animalele de companie gestante.

Dacă ai mai multe animale de companie care vor folosi ușa de acces, asigură-te că cel mai mare animal poate intra prin deschizătura ușii. În cazul în care diferența de dimensiune între animale este mare, s-ar putea ca ușa să aibă o clapă mai grea, care va fi mai greu de împins de un câine mic sau o pisică.

Fiecare producător are, de asemenea, recomandări specifice incluse în instrucțiunile de instalare. Așa că recomand să citești manualul de utilizare cu atenție când montezi ușa de acces pentru animalele de companie.

Dacă ușa de acces pentru animelele de companie nu este montată într-o foaie de ușă, ci în perete, se pot crea și rampe pentru a facilita utilizarea lor, la nevoie…

Distribuie


One thought on “Cum alegi corect ușa de acces pentru animalele de companie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *