Construiește simplu și rapid un loc de joacă

0 Comments
loc de joacă - proiect DIY

Cu puțină imaginație și pasiune pentru bricolaj, poți crea o zonă întreagă de distracție și aventură pentru copii în propria ta curte – un loc de joacă propriu și personal. Indiferent de dimensiunea spațiului pe care îl ai la dispoziție, această idee va avea un mare succes la copii, facându-i să iasă în aer liber și să fie activi. În funcție de dimensiunile spațiului în care dorești să amplasezi ansamblul de joacă, poți adapta dimensiunile zonei de urcare înclinată sau reduce/crește numărul de leagăne.

Începând cu o structură laterală căsuță de joacă cu topogan și cățătare și adăugând elemente adiționale, precum un perete înclinat de cățărat și leagăne, acest loc de joacă va atrage copiii de toate vârstele. Copiii mici se pot juca în siguranță în cutia de nisip de la baza căsuței, în timp ce frații sau prietenii mai mari se pot cățăra sau da în leagăn.

Cel mai mișto e că acest loc de joacă este flexibil. Adică poți construi structura centrală pe două niveluri în aproximativ o săptămână, iar apoi adăuga oricând elemente noi, precum sfori de cățărat, suport de hamac.

Principalele caracteristici loc de joacă

  • Căsuța suspendată: Inima locului de joacă este structura central, căsuța suspendată cu zonă de cățărare și topogan, pe patru stâlpi și două niveluri. Aici, copiii pot urca pe o scară de lemn sau cu ajutorul peretelui de escaladă până la nivelul superior sau se pot juca în groapa de nisip aflată dedesubt. Este o piesă robustă pentru toate celelalte funcții.
  • Scară: O scară scurtă, ce se construiește ușor și rapid de la zero, aduce copiii de la nivelul solului la nivelul superior, în interiorul căsuței suspendate.
  • Perete de escaladă drept: Copiii își pot perfecționa abilitățile de alpinism cu acest perete scurt de escaladă care este vertical. Suporturile de piatră se achiziționează separat și se înșurubează ușor pe baza peretelui de escaladă.
  • Cutie de nisip: Cutia umplută cu nisip aflată la baza căsuței suspendate oferă stabilitate suplimentară structurii. Tot ce trebuie să faci e să bați câteva scânduri pe pilonii căsuței și să umpli zona creată cu nisip.
  • Topogan: Toți copiii adoră topoganele, așa că nu putea lipsi din schemă. Se achiziționează separat și se înșurubează ușor pe podeaua căsuței suspendate.
  • Leagăn: Poți cumpăra sau face tu leagănul, dar în ambele cazuri recomand prinderea cu ajutorul sistemelor dedicate. Acestea oferă flexibilitate, putând interschimba sau îndepărta leagănele la nevoie, fără a afecta structura în sine.
  • Perete de escaladă înclinat: Copiii mai mici își pot antrena abilitățile de cățărare pe peretele scurt înclinat.
  • Opțiuni distractive extra: Locul de joacă poate fi accesorizat cu steaguri, volan, telescop, binoclu, clopot, orice aduce distracție suplimentară.

Ce vei avea nevoie

Construcția locului de joacă se bazează pe elemente naturale (lemn) și unelte ce îți vor folosi pe viitor în gospodărie, așa că îți recomand să ți le achiziționezi, nu să le împrumuți. Lemnul îl poți cumpăra gata vopsit și lăcuit sau natur și îl vei lăcui tu. Depinde doar de investiția pe care o dorești și timpul alocat.

TIMP DE LUCRU: 5 – 6 zile

TIMP TOTAL: 10 – 14 zile

NIVEL DE ABILITATE: Intermediar

Echipamente/Unelte

Materiale pentru construit

pentru susținere: 10cm x 10cm la 300cm – 10 buc

pentru panoul drept de lângă topogan: 15cm x 2cm la 75cm – 10 buc

pentru marginile căsuței suspendate: 15cm x 2cm la 85cm – 14buc

pentru marginile podelei căsuței suspendate: 10cm x 10cm la 140cm – 6 buc

pentru panoul înclinat: 15cm x 2cm la 130cm – 10 buc

pentru marginile suprafaței orizontale la panoul înclinat: 10cm x 10cm la 115cm – 4 buc

pentru suprafața orizontală la panoul înclinat: 15cm x 2cm la 115cm – 8 buc

pentru scara de urcare: 10cm x 2cm la 60cm – 16buc; 4cm x 4cm la 60cm – 6buc; 4cm x 7cm la 175cm – 2buc

pentru cutia de nisip de la baza căsuței suspendate: 15cm x 2cm la 100cm – 3 buc; 15cm x 2cm la 140cm – 3 buc

șindrilă solzi bituminoasă

lac pentru lemn

Accesorii

Instrucțiuni de lucru

Dacă ai găsit zona ideală pentru un loc de joacă, e momentul să te apuci de treabă! Ai grijă doar ca amplasarea să fie aproape de casă, pe o zonă ce nu ține apă și e teren stabil. Fiind poziționat pe pământ direct, fără găuri săpate în pământ, e esențial să fie teren plat. Asigură-te că de jur împrejur e o zonă tampon de 4-5m, fără obstacole, cum ar fi tufișuri, pietre, copaci sau casa. Nu amplasa locul de joacă sub copaci cu crengi joase.

Dacă ai ales grinzi și scânduri de aceeași dimensiune, asigură-te că înainte de a începe munca efectivă le-ai tăiat cu ajutorul unui fierăstrău circular staționar la dimensiunile necesare. Nu arunca resturile de lemn, acestea îți vor folosi să dai robustețe ansamblului de joacă, dar te pot ajuta și în alte proiecte de bricolaj prin curte! De exemplu, ai văzut cutia pentru compost?

Poziționează stâlpii de susținere ai căsuței suspendate

Cu ajutorul ruletei, măsoară și trasează cele patru locații ale stâlpilor de susținere a căsuței suspendate. Aceștia trebuie să formeze un pătrat.

Îndepărtează gazonul sau nivelează solul

Dacă este cazul, îndepărtează gazonul din zona de lucru și nivelează suprafața.

Așează stâlpii de susținere

Fă găuri în pământ în care să încapă stâlpii de susținere. Așează fiecare stâlp în gaură și cu ajutorul nivelei cu bulă de aer asigură-te că stă vertical. La 65cm față de stâlpul din stânga, în față și în spate, simetric față de ceilalți stâlpi de susținere, așează ceilalți doi stâlpi verticali. Aceștia vor ajuta la fixarea panoului vertical de cățărare și a scării de urcare.

Adaugă pereții cutiei cu nisip

La nivelul solului, prinde scândurile dedicate cutiei de nisip de la baza căsuței topoganului de stâlpii de susținere. Acestea vor forma baza de susținere a ansamblului căsuței suspendate.

Construiește podeaua căsuței suspendate

Pe interiorul stâlpilor de susținere, la nivelul superior al panoului vertical de cățărare (cam 150cm), fixează 4 grinzi pentru marginile podelei căsuței suspendate. Asigură-te cu ajutorul bolobocului / nivelei cu bulă de aer că acestea sunt orizontale.

Crează suportul de susținere a leagănelor

Folosind celelate 2 grinde dedicate marginilor căsuței suspendate, construiește balustrele orizontale laterale în jurul nivelului superior al locului de joacă. Acestea vor fi la 75cm înățime față de grindele podelei.

Cu ajutorul fierăstrăului circular taie partea superioară a 2 grinzi principale, lungi, la unghi de 45 de grade. Taie a treia grindă pentru bara scurtă a A-ului panoului de cățărare înclinat. Lipește grinzile împreună. Decupează în interiorul superior al A-ului un spațiu suficient cât să intre grinda orizontală de susținere a leagănelor.

Prinde grinda de susținere a leagănelor între grinda de susținere din exteriorul căsuței suspendate și spațiul decupat din A-ul panoului de cățărare înclinat. Pentru o mai bună susținere, spre interiorul ansamblului, pe peretele A fix sub grinda de susținere a leagănelor fixează o bucată de grindă, astfel vei oferi robustețe sistemului de prindere.

Construiește acoperișul căsuței suspendate

Cu ajutorul fierăstrăului circular taie partea superioară a grinzilor la unghi de 45 de grade, pentru a acomoda acoperișul, dacă dorești să fie în două ape. Poți alege să o faci și într-o apă, dar în acest caz recomand înclinarea acestuia puțin spre exterior, pentru a permite apei să se scurgă.

Acoperă lemnul acoperișului cu șindrilă solzi bituminoasă. Este un material de construcție economic și nu are nevoie de o întreținere specială.

Construiește panoul de cățărare înclinat

Cu ajutorul fierăstrăului circular taie partea superioară a 2 grinzi principale, lungi, la unghi de 45 de grade. Acestea vor marca marginea din interior a panoului de cățărare înclinat. Prin interiorul V-ului întors realizat trece grinda de susținere a leagănelor. Pentru o mai bună susținere, pe sub grinda de susținere a leagănelor fixează o bucată de grindă.

Fixează scândurile ce vor forma panoul de cățărare înclinat.

Construiește panoul vertical de cățărare

Între primii doi stâlpi de susținere, pe exterior, prinde una după alta scândurile ce formează panoul vertical de cățărare. La final, panoul ar trebui să aibă 150cm înălțime și 75cm lățime.

Construiește podeaua din lemn deasupra grinzilor orizontale, lăsând o distanță de maxim 5mm între scânduri.

Construiește pereții căsuței suspendate

De cele două grinde orizontale ale balustradei fixează scândurile ce formează marginile căsuței suspendate. Le poți fixa lipite unele de altele sau lăsând o distanță de circa 5cm între ele.

Asigură-te că ai lăsat liberă partea din față, unde se află peretele de cățărare vertical și unde vei monta topoganul. De asemenea, în partea din spate lasă liberă zona în care vei monta scara și crează o balustradă unde nu este necesar spațiu de urcare/coborâre.

Construiește scara

Scara se poate construi independent de ansamblul de joacă și atașa ulterior la acesta. Pe cele două grinzi de 175cm lungime se prind cele 16 scânduri de 10cm x 2cm. La distanțe egale, pe suprafața tip panou a scării se montează cele 6 scânduri de 4cm x 4cm.

Scara este prevăzută cu prindere de podeaua căsuței suspendate, și la un unchi de 30 de grade cu pământul.

Lăcuiește ansamblul de joacă

Dacă nu ai ales grinzile și scândurile gata vopsite și lăcuite, pentru o durată mai mare de viață și o ușoară întreținere a locului de joacă recomand lăcuirea acestuia. Bineînțeles, după o șlefuire sănătoasă.

Adaugă accesorii la locul de joacă

Înșurubează aleatoriu pietrele peretelui de cățărare pentru a forma trepte.

Înșurubează toboganul pe podeaua căsuței suspendate, astfel încât buza toboganului să fie la același nivel cu partea superioară a platformei.

Atașează suporții pentru prindere a leagănelor pe grinda centrală a locului de joacă. Asigură-te că distanța dintre ei este cea a unui leagăn standard. Asta oferă flexibilitate ulterior, dacă dorești să schimbi leagănele. De asemenea, asigură-te că este distanță suficientă între cele două leagăne, pentru a nu se lovi copiii între ei.

Concluzii

Deși pare mult de muncă, poate fi un proiect DIY de bricolaj tare simpatic, simplu și ușor de implementat, care va aduce mari satisfacții tuturor. Ce copil nu își dorește propriul loc de joacă? Mai ales că o casă de joacă pentru copii poate fi destul de costisitoare, de exemplu cu e acest ansamblu:

Distribuie


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *